Gå i Vrå - Frederik læser ved skulptur
Gå i Vrå - Frederik læser ved skulptur

Tag med ud at gå i Vrå

10.11.23
Det er mandag formiddag, og solen skinner fra en skyfri efterårshimmel. Omtrent 20 mennesker iført lune jakker og vandresko har sat hinanden stævne ved Vrå Bibliotek – på vej ud for at gå i Vrå. Dagens turguider er Birte og Hanne fra Vrå Lokalhistoriske Arkiv, og de bliver bakket op af Lars og Frederik fra biblioteket.

Gå i Vrå

Gå i Vrå er en række vandreture med oplæsninger, og idéen er at kombinere litteratur og kultur med motion og hyggeligt samvær, fortæller Frederik Christian Nielsen, bibliotekar på Vrå Bibliotek:

- Som bibliotek vil vi rigtig gerne deltage i lokalsamfundet, og vi har fundet ud af, at mange af vores lånere er glade for at gå. Derfor er gåture med små oplæsninger undervejs en perfekt kombination, synes vi. Vi kan også finde på at lægge vejen forbi Vrå Højskole til fællessang og en kop kaffe eller gøre et spontant ophold et sted i byen.

Frederik tilføjer, at dagens samarbejde med Vrå Lokalhistoriske Arkiv kom i stand, forrige gang der var Gå i Vrå. Her medvirkede Birte og Hanne, og idéen om en fælles, litterær byvandring blev født.


”Den røde digter fra Vrå”


Første stop på gåturen er ved Børnenes Jord – byggelegepladsen, der blev grundlagt i 1968 på initiativ af forfatter og aktivist Carl Scharnberg. Lars fra biblioteket læser et digt af Scharnberg, der også gik under navnet ”den røde digter fra Vrå”. Han fortæller lidt om Scharnbergs projekt med Børnenes Jord, der blev anlagt for at give børn og unge et fristed, og som gav inspiration til lignende byggelegepladser i Poulstrup og Aarhus. 

Ruten fortsætter til Østergade, hvor vi gør holdt foran det sted, hvor Vrå Forskole engang lå. Her fortæller Birte fra arkivet videre om Carl Scharnberg, som i 1962 slog sig ned i Vrå med sin familie, fordi hans kone havde fået arbejde som forskole-lærerinde. Familien boede i samme bygning, der rummede skolen. 

Vi fortsætter naturligt til Carl Scharnbergs Vej og til boligbyggeriet fra 2020, hvor to trappetårne er dekoreret med 50 smukke glasmalerier. Glasmalerierne er skabt af kunstner Gorm Spaabæk, som har afbildet en række beboere fra Vrå. Dét fortæller Birte fra arkivet, og Lars læser et par tekster af den nulevende forfatter Peter Mouritzen, der bor lige i nærheden. Hans forfatterskab er stort og alsidigt og rummer bl.a. små fortællinger og underfundige ordspil, som Lars læser højt fra.   


Skildring af folkelivet og kras kritik


Vi går videre gennem byen, med kurs mod torvet og jernskulpturen af ”Den Lutspillende Gris”, Vrås vartegn. I gruppen af fodgængere er bl.a. veninderne Ellen og Bodil fra Hjørring, som fortæller, at de tog med på gåturen for at lære Vrå og områdets litteratur lidt bedre at kende. Ægteparret Kirsten og Jørgen bor til gengæld i Vrå og kender både byen og mange af de omtalte forfattere fra lokalmiljøet – men de synes, det er sjovt at få det sat ind i en ny sammenhæng.

Ved den lutspillende gris fortæller Hanne fra arkivet om forfatter Thomas Olesen Løkken, der bl.a. stod bag Vrås første lokalavis og er kendt som en dygtig skildrer af folkelivet i Vendsyssel i første halvdel af 1900-tallet. Frederik fra biblioteket læser op fra en af Løkkens mange skildringer af naturen i Vendsyssel, og Hanne fortæller også om en anden, kendt Vrå-forfatter – den samfundskritiske Erling Kristensen. Han var udlært cykelsmed hos sin forfatter-kollega Thomas Olesen Løkken, men hvor Løkkens beskrivelser var mere idylliske, var Kristensen så samfundskritisk, at han blev fordrevet fra Vrå – både som cykelsmed og forfatter.

Kirkegårdsbesøg og afslutning på biblioteket


Sidste stop på ruten, inden vi igen sætter kursen mod biblioteket, er kirkegården. Her hviler nemlig et kendt ægtepar i Vrås skole- og kulturliv: skoleinspektør Jørgen Jensen og hans kone Anna. De var med til at støtte opførelsen af Børnenes Jord, og flere at turens deltagere har minder om at have haft dem i skolen. Birte og Hanne fra arkivet fortæller, at en anonym donation i øvrigt har gjort det muligt at renovere gravstedet.

Efter et kig inde i kirken på det berømte, 500 år gamle kalkmaleri med den lutspillende gris, går vi tilbage til biblioteket på Idrætsvej. Her er der varm kaffe til alle, og Birte afslutter med at læse Carl Scharnbergs digt ”Det hænder midt i det hele”. Frederik fortæller, at der er Gå i Vrå igen mandag den 13. november, og at der desuden er planer om en ny sæson til foråret. Dagens deltagere spredes langsomt og går hver til sit efter en solrig formiddag med motion, lokalhistorie og litteratur.

Tags