Tak for alt! Tilbageblik på Kim Larsens bagkatalog

01.10.18
Vi kigger på nogle af Kim Larsens soloalbums og mindre kendte sange

Bibliotekernes digitale musiktjeneste Bibzoom hylder Kim larsen og Gasolin med masser af spændede artikler og musik.

Nok var Kim Larsen en af frontfigurerne i netop Gasolin' - udråbt til at være Danmarks måske største rockband. Han har høstet kæmpe-succeser med Bellami, Kielgasten  og Kjukken. Han har i disse forskellige konstellationer været med til at levere underlægningsmusikken til en lang række begivenheder, som nærmest enhver dansker har deltaget i gennem de sidste mere end 40 år. Men han er også solo-kunstner. Vi kigger tilbage på nogle af hans solo-albums og nogle knapt så kendte sange med Kim Larsen.

Nedslag i solo-bagkataloget

Musikalsk er Larsen funderet i den danske visetradition. Men også i den amerikanske rock'n'roll. I Gasolin'-tiden hed det noget i retning af at "Jimi Hendrix møder Osvald Helmuth"... Og det var da også allerede mens Gasolin' stadig bestod, at Kim Larsen udgav sit første solo-album  Værsgo' i 1973. Selvom de øvrige Gasolin-medlemmer medvirker, er det et Kim Larsen-projekt. Der er både gamle viser, folkeviser og nye Larsen-kompositioner at finde på dette album. Et album, der flere steder benævnes som et af de bedste danske rock-albums overhovedet. Og det har da også efterfølgende fået den ære at blive optaget i den officielle Kulturkanon, der blev lanceret i 2004. 

I 1977 tog Larsen til USA. Her indspillede han en håndfuld sange med  et hold amerikanske musikere. Det blev til albummet Kim Larsen & Yankee Drengene.  Den mest kendte sang fra dette album er nok "This is My Life". Men derudover finder man også fortolkninger af numre af nogle af de store amerikanske sangskrivere. Larsen giver sig i kast med "sump-rockeren" Tony Joe Whites "Widow Wimberley" og den fra Chuk Berrys hånd knap så kendte "Havana Moon". Albummet er generelt præget af et ret sejt groove - meget (sydstats)amerikansk i sit musikalske udtryk. 

På "personnummerpladen" - 231045-0637fra 1979 er vi tilbage i Danmark. Pladen er en flot samling sange med betragtninger om livets tilskikkelser. Der var bl.a. sangen om "Tutta". Tutta Rosenberg var en excentrisk society-kvinde i 60'ernes og 70'ernes København. Men det er også på dette album vi første gange hører "Blip-Båt". En sang helt i den klassiske danske (revy)visetradition om livet set fra "den lille mand på gulvets" synsvinkel... Her kan man sagtens høre Osvald Helmuth-inspirationen i Larsens sangskrivning. "Køb Bananer" er en up-tempo-blues. Igen om livets tilskikkelser - set i bakspejlet fra livet på gaden. Mundharmonikaspillet leveres i øvrigt af Søren Rislund.

Den amerikanske forbindelse opretholdes for en enkelt bemærkning på 5 Eiffel fra 1982. Her finder man nemlig en Larsen-fortolkning af den gamle Elvis Presley-sang "Just Tell Her Jim Said Hello". Den gemmer sig på det,der dengang var en såkaldt EP, blandt numre med tekst af bl.a. Frank Jæger. Også på dette album medvirker  de gamle kolleger fra Gasolin', nemlig Franz Beckerlee, Willi Jønsson og Bjørn Uglebjerg.

Midt om Natten er efter sigende det mest sælgende danske album nogensinde. Det kom i 1983 og var soundtrack til filmen af samme navn. Det affødte en lang række hits - i flæng kan nævnes "Papirsklip", "Susan Himmelblå", "Haveje" (af Jacob Haugård) og selve titelsangen "Midt Om Natten". 

Det seneste solo-udspil fra Larsen kom i 2010 i form af Mine Damer og Herrer. Et album med en fin håndfuld sange i i klassisk Larsen-stil. Et nummer so "Botox og Silicone" berører et tidstypisk fænomen, men historiefortællingen er igen bygget op efter den tradition, som Kim Larsen så fint bygger videre på. Det samme kan siges om "Kom Igen" - en fin vise. 

Larsen som inspiration

"Midt Om Natten"er som vistnok den eneste Kim Larsen-sang blevet samplet, og man kan således genfinde det karakteriske indledningsriff på The Lofts "City of Dreams".

Men det er ikke bare som sampling at Kim Larsens musik har haft indflydelse. Yngre musikerkolleger vedkender sig over en bred kam inspiration fra Kim Larsen. Lige fra Thomas Helmig til Folkeklubben. I 2005 kom hyldestalbummet Værsgo' 2, hvor en række kunstnere gav deres bud på sangene fra det oprindelige Værsgo'-album.

Oprindeligt skrevet af Bibzoom.